CÉKLA

Egy gyógyító szuperzöldség: a cékla
 
Ez a méltatlanul elfeledett zöldség nemcsak a rák megelőzésében segíthet, hanem a magas vérnyomásra, illetve az állóképességre is kedvezően hat. Miért kellene beiktatni az étrendünkbe ezt a finomságot.
Ez a rubinpiros zöldség akár a demenciát - köznapi nevén az elbutulást - is gyógyíthatja. 
A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, ezáltal pedig segíti az agy működését. 
 
Talán nem is gondolnánk, hogy a fogyasztott céklában mennyi értékes tápanyag rejlik. Ez az édeskés, kissé földízű zöldség nem hiába vált a sportolók népszerű eledelévé, hiszen rákmegelőző hatása mellett vérnyomáscsökkentő és állóképesség-fejlesztő tulajdonságokkal is rendelkezik. Mindez a cékla szokásosnál magasabb nitráttartalmának köszönhető, hiszen már mindössze egy grammnyi adagban is nagyjából 20-szor több található ezen anyagból, mint bármely más zöldségben.
 
Magas folsavtartalma révén akár az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet.
 A cékla élénk színét egy bizonyos betacyanin nevű vegyületnek köszönheti, melyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon. 
Egy amerikai kutatás például megállapította, hogy a prosztata- és mellrákkal küzdő betegeknek adagolt betacyanin 12,5%-kal lassította a tumorsejtek növekedését. Mindezen felül táplálkozás-szakértők is előszeretettel ajánlják a fogyasztását. 
Száz gramm cékla ugyanis fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10%-át, a benne található betain pedig normalizálja a gyomorsav-szekréciót és támogatja a máj működését.
Egy korábbi kutatás során fény derült a vérnyomáscsökkentő hatásukra is. A szervezetbe kerülő nitrátokat ugyanis testünk nitrogén-oxiddá alakítja, mely érlazító és -tágító hatással rendelkezik.
A brit Exeter Egyetemen is végeztek kutatásokat a nitrátok szervezetre gyakorolt hatásairól. Megállapították, hogy a cékla nemcsak vérnyomáscsökkentő, hanem állóképesség-javító tulajdonságokkal is rendelkezik. Vérszaporitó
                                                                                                                 
Testünk jelzi, hogy baj van a lelkünkben
Az egyik legnagyobb tévhit az, hogy büntetlenül túlterhelhetjük magunkat. A mindennapos mókuskerék, a családi, munkahelyi stressz mindenkit megvisel, s csak idő kérdése, hogy a feloldatlan lelki feszültség mikor tör ki valamilyen betegség vagy fájdalom formájában.
 
Mi történik velünk stresszhelyzetben?
A testet és a lelket bármennyire is szeretnénk, nem lehet különválasztani: testi problémáink kihatnak a lelkünkre, a megoldatlan konfliktusok, feszültségek pedig a testünkre. Ugyanakkor nem mindenki szervezete válaszol egyformán: míg bizonyos élethelyzetek egyeseknek nagy, másoknak elviselhető mértékű stresszt jelentenek, s az erős idegzetűek jóval tovább képesek cipelni a terheket mindenféle megbetegedés nélkül.
 
 
Az éveken, évtizedeken át tartó, le nem vezetett feszültség azonban még a legerősebbeket is kikezdheti: stresszhelyzetben fokozódik a szimpatikus idegrendszer tevékenysége, azaz  nő az adrenalinszint, a  vérnyomás, a pulzus, a vércukorszint, az éberség, míg emésztőrendszerünk lelassítja munkáját. A feszültség csökkenésével a tünetek is lecsillapodnak, de ha ez a készültségi, feszült állapot állandósul, akkor már számolhatunk a pszichoszomatikus betegségek megjelenésével. S ahogy a stresszre adott válaszreakciók, úgy ezek a betegségek is egyénileg változók.
 
Hasfájás - lenyeljük a feszültséget?
Gyomrunk rendkívül érzékeny a stresszhatásokra, sokaknál már kis mértékű feszültség is gyomorfájdalmat, hányingert, refluxot okozhat, de olyan is akad, aki hasfájással, hasmenéssel, vagy épp székrekedéssel válaszol rá. Hosszú távon irritábilis bél szindróma és gyomorfekély is kialakulhat.
Fej- és vállfájdalom: cipeljük a gondokat
A stressz feszültséget okoz, ez pedig leggyakrabban izmainkban jelenik meg: görcsöl a vádlink, derekunk, tikkel a szemünk, fáj a fejünk, csuklyásizmunk pedig mintha egy darab gránitból lenne kifaragva. Az évekig tűrt feszültség miatt akár reumatológiai panaszok is felléphetnek - egy lazító masszázs viszont időnként csodákat tehet.
Magas vérnyomás: a feszültséggel nő a vérnyomásunk is
Nem véletlenül lett népbetegség a magas vérnyomás: stresszhelyzetben szinte azonnal megnő, s ha nem vagyunk képesek megnyugodni, úgy is marad. Ahhoz, hogy végül ne szoruljunk gyógyszeres kezelésre, mindenképp csökkenteni kell a feszültség mértékét, mely rövid időn belül normalizálhatja a vérnyomást is - ellenkező esetben szív- és érrendszeri gondokra, rövidebb életre készülhetünk.
 
Alvászavar - éberség minden pillanatban
Az idegrendszer labilitását jól jelzik az álmatlan éjszakák: a gondolatok, melyektől nappal sem vagyunk képesek szabadulni, éjszaka kettőzött erővel törnek ránk, túlzott éberséget, de rémálmokat is okozhatnak. Ráadásul a kialvatlanság tovább csökkenti erőnket, így másnap még annyira sem leszünk képesek elviselni a feszültséget, mint általában. Az altatók helyett a feszültség levezetése, feloldása hozhat tartós megoldást.
 
Női bajok - gondok a párkapcsolatban?
A túl hosszú ideig tartó stressz nőgyógyászati problémákhoz is vezethet: a gyakori fertőzésektől a gyulladásokon és a vérzészavarokon át egészen a meddőségig. Általában akkor jelenik meg, ha olyan problémával nézünk szembe, mely nőiességünket érinti: válás, párkapcsolati problémák, de a nehezen viselt egyedüllét feszültsége is megjelenhet ebben a formában.
 
Menedzserbetegség
A jól ismert menedzserbetegség a folyamatosan nagy nyomás alatt dolgozó vezetők népbetegsége - s ma már ugyanolyan mértékben érinti a nőket, mint a férfiakat. A túlhajszolt életmód, a rohanás, a heti hét átdolgozott nap és az állandó stressz okozta kimerülés nemcsak lelkileg, de testileg is elgyengít: romlik az immunrendszer teljesítménye, gyakoribbak a fertőzések, néhány év alatt pedig krónikus kimerüléshez, kiégés szindrómához vezet. Kezeletlenül a szervi megbetegedések is egyre súlyosbodnak: szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, emésztési zavarok, de akár pánikbetegség vagy depresszió is megjelenhet.
 
Gyógyulás: gyógyszerek helyett feszültségoldás
A pszichoszomatikus megbetegedések gyógyításánál ugyanakkora hangsúlyt kell fektetni a lélek, mint a test gyógyítására. A kezeletlen stressz idővel egyre több szervben okozhat problémát, s végül akár idegösszeomláshoz vagy súlyos, hetekig tartó betegséghez is vezethet. Ezek a tünetek ugyanis a szervezet vészjelzései: ha nem vesszük őket tudomásul, a feszültség egyre hangosabban hívja fel magára a figyelmet.
 
 
 

vissza a címoldalraNév:
E-mail:
 
 
 
 
 
 
Rezveratrol Forte kapszula 250db
Rezveratrol Forte kapszula 250db
15.760 Ft
 


flavin7-termekpatika.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu